| Nadchodzą ciężkie czasy dla firm przemysłu mięsnegoPo bardzo dobrych wynikach wypracowanych przez firmy przemysłu mięsnego w I półroczu 2016 roku, drugie półrocze nie będzie już tak dobre - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.A będzie tak m.in. ze względu na znaczny, bo ponad 20-procentowy wzrost cen żywca wieprzowego. 
 W całym 2016 roku produkcja sprzedana sektora mięsnego wyniesie 47-48 mld zł i będzie o 2-4 proc. większa niż w 2015 roku, a zysk netto może obniżyć się do 1,2 mld zł, tj. o ok. 17 proc. 
 Pogorszenie kondycji finansowej tego sektora może spowodować też ograniczenie nakładów inwestycyjnych do poziomu ok. 1,0 mld zł, co oznacza, że będą o ponad 20 proc. niższe niż w 2015 roku. 
 Jak uważają eksperci, przewidywane pogorszenie wyników i stanu finansowego przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w II połowie tego roku nie zachwieje branżą. 
 Większym zagrożeniem jest trudna sytuacja na rynku żywca wieprzowego w związku z ASF. 
 "Pojawienie się ognisk tej choroby na terenach o większej koncentracji produkcji żywca wieprzowego mogłoby dla niektórych firm oznaczać konieczność zaprzestania produkcji" - napisano w analizie rynku. 
 PAP 
 
 
 pełna lista aktualności
 |